Halvårs-status og tilbageblik på MTB afdelingen i første halvdel af 2016

august 2, 2016 Webmaster

Af: Henrik Schmidt,
medl. af MTB Udvalget i Varde Cykelklub

Sommerferien har været over os, og det har betydet lidt nedsat træningsaktivitet på de faste klubtræningsdage, men samtidig er det også en god mulighed for at kigge tilbage på, hvad der er sket i første halvdel af 2016 i MTB afdelingen, samt hvad der sker i sensommeren og efteråret.

Desuden gives der en status på de forskellige træningstilbud, der findes omkring MTB.

Vinteren, foråret og forsommeren har endnu engang været fyldt med travlhed og masser af aktiviteter.

 

Året startede med afholdelse af den 11. udgave af Vestergades Cykler MTB Cup, hvor der traditionen tro blev kørt i Militærskoven, Grusgraven og Blåbjerg.

Vestergades Cykler var endnu engang hovedsponsor med bl.a. et gavekort til forretningen på hele 10.000 kr. og Bæklund Service Teknik støttede også igen med præmier.

Vejret var, årstiden taget i betragtning, rigtig fint, og der blev kørt på hurtige spor. Trods mange løb gennem årene, så lykkedes det endnu engang de forskellige afdelingsansvarlige at lave nogle ruteforløb, der ikke var kørt tidligere.

Efter hvert løb kunne deltagerne også i år hygge sig i det opvarmede telt, hvor mor Jytte og crew stod klar med lækre forfriskninger.

Deltagerantallet var på niveau med de senere år, godt 190 ryttere, og det ser ud som om, det har stabiliseret sig der. Arrangørgruppen kunne selvfølgelig godt ønske sig endnu flere deltagere, da arbejdet jo er det samme, om der er 100 eller 350 tilmeldte.

Omvendt så er udbuddet af MTB løb bare eksploderet de senere år, så derfor er 190 ryttere på deltagerlisten ganske tilfredsstillende.

Ikke mindst, fordi det giver klubbens egne medlemmer en god mulighed for lidt ræs i lokalt regi uden, at der skal køres længere efter det.

Klubben er klar med Vestergades Vintercup igen i 2017, og her vil der bl.a. blive kørt en af afdelingerne et nyt sted – mere om det senere.

 

Rutevedligehold i Grusgraven, Sdr. Plantage.

I efteråret 2015 fik Grusgraven en ordentlig omgang i form af en weekend, hvor der blev kørt grus på sporet og, hvor div. sektioner blev forbedret og udbygget.

Da man kunne se, at en sådan indsats er noget, der virkelig batter, og som forbedre ruten både på kort og lang sigt, blev det besluttet at lave et par lignende weekender i dette forår.

Både så de sidste sektioner, som man ikke nåede i efteråret, kunne forbedres, men også så sporet var tip top i orden til 3. afd. af SRAM i starten af juni.

Med Ole Klemmensen som styrmanden, der havde lavet udførlige beskrivelser af de sektioner, der skulle arbejdes på, blev der virkelig gået til makronerne, og mange medlemmer dukkede op for at hjælpe. Men også det Facebook-baserede ”Trailbuilderlaug” viste sig at komme til sin ret, da der kom hjælpere uden for VCK.

Der blev kørt en masse grus ind og sporet er virkelig blevet stabiliseret. Desuden blev nogle sektioner renoveret kraftigt, og bl.a. Roubaix opkørslen opstod i området med de 3 op-drops.

I en periode efter, at de store mængder grus er kørt ud på sporet, vil det føles levende – specielt med flere uger uden nedbør.

Vi er dog overbeviste om, at sporet ”sætter sig”, når vi har haft den næste vinter.

Når der i en periode bygges og renoveres så omfattende, så vil sporet af gode grunde ændre sig, og ikke alt vil være som sidste gang, man kørte det pågældende sted.

Derfor opfordrer vi alle til at slå ”autopiloten” fra, og ikke bare forvente, at sporet er som det altid har været. Der vil af gode grunde være forhindringer og nedkørsler, der ændrer sig, så derfor skal man være opmærksom.

Desuden arbejder vi på at få lavet nogle skilte, som trailbuilders kan sætte op, hvis noget ændres væsentligt, således at vi på den måde kan mindske uheld.

 

I starten af april var klubben vært for 2. afd. af DCU Ungdoms Cuppen 2016.

Ungdomscup 2 Denne cup er en landsdækkende cup for U9-U17 ryttere, hvor der først køres i 3 regioner, hvorfra de bedste 5 i hver række går videre til en landsdækkende finale.

Ruterne, der køres på, er konstrueret på en måde, så alle kan køre dem uanset niveau.

Derfor er der både deltagelse af meget rutinerede ungdomsryttere, samt ryttere med knap så meget erfaring på cyklen.

Ungdomscup 1Grundet det større rutearbejde i Grusgraven, samme weekend, var løbet flyttet til Bordrup. Her bidrog Søren ”Sidevind” Nielsen, der jo har et ben i både VCK og OCT lejrene, med en kæmpe hjælp til planlægningen af ruterne.

Det viste sig dog som en rigtig god idé at flytte løbet til Bordrup, da de kringlede spor og sjove forløb er helt ideelt til B&U løb.

I 2015 tog VCK rytterne masser af podiepladser i Ungdomscuppen, og i år er de gode takter blevet fuldt op med fine placeringer.

Og løbet på hjemmebane var ingen undtagelse, idet der igen var mange Varde børn på podiet.

Vestergade Cykler var sponsor på lodtrækningspræmierne og Kvickly i Varde sponserede frugt til alle deltagere.

For første gang forsøgte vi os med en lille kiosk til et B&U løb.

Med stor hjælp fra en gruppe forældre blev dette en stor succes med bl.a. salg af pandekager, samt andre lækkerier.  

 

Som traditionen byder sig, så arrangerede klubben igen i år ture til Harzen, for både MTB og landevej.

I år var turene lidt mere splittet end normalt, da Licenstruppens tur blev rykket lidt frem og tilbage, pga. noget rod med datoen for DM på Marathon (DM XCM).

Derfor boede Licenstruppen på Maritime Berghotel, i stedet for det normale Hotel Regina.

Til næste år skulle de normale sammensætninger af turene være tilbage som tidligere år.

Det forlyder, at alle hold havde nogle fantastiske ture, uden uheld og i rigtig godt vejr.

En stor tak til Søren Ingstrup og Steen Kruchov, der var tovholder på MTB C/Landevejsturen, Ole Kristensen på MTB B, samt Kaj Pedersen på Licens.

 

Herefter var det tid til klubbens største arrangement, rent kommercielt og på eliteplan, nemlig 3. afd. af SRAM Ligaen, der løb af stablen i weekenden d. 4. og 5. juni.

Efter et år med SRAM i Blåbjerg var løbet igen tilbage i Grusgraven, og for første gang var klubben en del af det nye ”dobbelt-setup”, hvor der bliver kørt B&U om lørdagen og senior om søndagen.

Sommeren ramte virkelig Vestjylland denne weekend, i form af temperaturer i mellem 25 og 30 grader, samt total vindstille forhold.

Dette satte sit præg på både ryttere og officials, og det var nærmest et fuldtidsjob for Lars Storgaard at være ”væske-ansvarlig” i løbet af weekenden. Nysø var desuden et yndet sted for afkøling af kroppen.

Arrangementet forløb særdeles godt, og ved evalueringen af løbet var der kun meget få ting, som arrangør gruppen ønskede gjort anderledes.

Rent resultatmæssigt var der også mange fine placeringer til Varde rytterne, der udnyttede den hjemmebanefordel, som Grusgraven uden tvivl giver de lokale folk. Men mere om dette i nedenstående status på licenstrupperne.

Igen i år var Hvidbjerg Stand Camping hovedsponsor for afdelingen i Varde, og klubben er rigtig glade for, at den lokale camping-mastodont ønsker at støtte den økonomiske side af løbet.

Et arrangement af denne kaliber og over en hel weekend kan kun gennemføres så flot, når hele klubben bakker op, og rigtig mange byder ind med hjælp i løbet af weekenden.

Og under de forskellige briefinger kan det tydeligt mærkes, at der efterhånden er mange erfarne hjælpere i klubben, der ved, ”hvad det drejer sig om”.

Arrangørgruppen er meget glade og taknemmelig over den hjælp og støtte, som klubbens medlemmer bød ind med!

 

Igen i år er Varde Cykelklub også en del af Club La Santa MTB Cup, hvor klubben arrangerer hele 3 afdelinger, samt forestår tidtagningen til alle løb.

Setup ’et er tilrettelagt på den måde, at 2 mand fra klubben er ansvarlige for afdelingen, og finder hjælp til opsætning, nedtagning mv. blandt klub-/holdkammeraterne.

VCK var vært for 1. afd. af Cuppen, der blev kørt en dejlig april aften, og den forløb uden problemer og til glæde for deltagerne.

Som noget nyt er løbet i år flyttet til torsdag aften, da der var et ønske om dette fra mange af deltagerne, samt nogle arrangører.

Deltagerantallet er ligesom Vestergades Vintercup stabilt på ca. 130-160 deltagere til hver løbsaften.

Er man ikke tilmeldt cuppen kan man sagtens melde sig til de resterede afdelinger enkeltvis.

 

Som en pendant til de voksnes Club La Santa Cup, så arrangerer Varde Cykelklub for 4. år i streg på egen hånd Club La Santa Kids Cup for de yngste ryttere i sporten (op til U12 for drenge og U14 for piger).

Der er 3 afdelinger, og der er kørt i henholdsvis Bramming og Grusgraven, og efter sommerferien venter finalen, der som noget nyt skal køres i Arnbjergparken i Varde den første weekend i september.

Ruterne er lagt an med kortere rundstrækninger, der kan køres af alle, og hvor rytterne bliver set mange gange af forældre og andre tilskuere.

Arrangørgruppen kunne godt have ønsket sig lidt flere deltagere til årets cup, og vil derfor opfordre alle børn med lyst til at prøve kræfter med et cykelløb i hyggelige rammer til at melde sig til afdelingen i Arnbjerg, som man altså sagtens kan melde sig til, selvom man ikke har kørt de andre afdelinger af cuppen.

 

Denne række af arrangementer blev sluttet af med et sandt festfyrværkeri i form af MTB løbet til TV2 på Tour.

TV2 på Tour 1Endnu engang var Varde Cykelklub en del af TV2 på Tour, der for 2. år i træk indtog Vardes flotte torv.

Denne event gik jo over al forventning i 2015, og det krævede selvsagt en del at følge op på dette i 2016.

Alligevel lykkedes det VCK med den hårdtarbejdende og allestedsværende styrmand, Steen Kruchov, samt DGI og TV2 at stable en super fin weekend i uge 28 på benene.

Vejret var ikke helt så godt som sidste år, og det gjorde, at der ikke var så mange mennesker som ønsket i målområdet og på eventpladsen.

Omvendt var der mange arrangementer i midtbyen, som følge af TV2 på Tour, og butikkerne var igen flot pyntet op i gult.

Desuden var Tour de France Studiet med Claus Elming, Bjarne Riis og Henrik Juul i spidsen jo flyttet med ud til TV2 på Tour og de 3 løb var meget velbesøgte.

Så alt i alt et super flot arrangement som byen og klubben kan være stolte af.

Lørdag blev der startet ud med Kids Race, hvor ca. 300 små poder drønede rundt på en mindre rundstrækning i Vardes midtby til stor fornøjelse for dem selv og de mange tilskuere.

Lørdag eftermiddag var det så tid til ”rigtigt” cykelløb for her skulle landevejsløbet køres.

Her blev der kørt 66 eller 99 km for de voksnes vedkommende, samt 33 km for juniorrytterne.

Ruten var meget lig den fra sidste år, men blev kørt omvendt og med et lidt anderledes ruteforløb.

Deltagerne var virkelig glade og godt tilfredse med løbet, og der blev kørt særdeles stærkt, idet 99 km distancen blev vundet med et gennemsnit et godt stykke over de 40 km/t.

Hele 299 deltagere nåede man op på til landevejsløbet.

Søndag stod den på MTB løb, hvor ruten var en blanding af gadeløb med forhindringer der bl.a. var bygget af nogle af klubbens medlemmer, samt en teknisk og krævende rute i Militærskoven, som Per Buch havde kreeret og, hvor han virkelig havde fundet alle de stigninger, der kan opdrives på den lokalitet.

Og så var der jo lige et meget omtalt græsstykke på ud til Militærskoven, der blev særdeles fugtigt og smadret efter et par regnbyger op til løbet, og som satte sine spor på resultatlisterne…

Deltagermæssigt landede man på 259 ryttere til MTB løbet, hvilket må siges at være mere end godkendt en søndag i uge 28, hvor ferietiden for alvor er sat ind.

Podierne var godt fyldt op med Vardefolk, og de fik placeringer som flg.:

Ungdom, Piger:

 1. Katrine Olsen
 2. Cille Frederiksen
 3. Camilla K. Rahbek

Ungdom Drenge:

 1. Kasper Olsen
 2. Marc Wollesen

Damer 45 km:

 1. Marianne Westergaard
 2. Signe Møjbæk
 3. Line Schnefeldt

Herre 45 km:

 1. Lars Storgaard
 2. Torben Krog
 3. Martin Løth Pedersen

Damer 60 km:

 1. Vibeke ”Rulle” Vermehren

Herre 75 km

 1. Christian ”Ungsenior” Sloth Christensen.

Efter løbet var der dømt nedtagning af VCK lokaliteterne på torvet samt MTB ruten.

Mange medlemmer bød igen ind, og før kl. 18.00 var alle mand klar til en de-briefing på Big Ben.

Til næste år forlyder det, at Varde tager en pause med TV2 på Tour. Men med den succes, som byen og klubben har haft med arrangementet i år og sidste år, så ville det da være mærkeligt, om ”Touren” ikke kiggede forbi Varde igen en anden god gang.

 

Efter sommerferien er klubben vært for 2 stk. Club La Santa Cups – ét i Militærskoven og ét i Grusgraven, samt som tidligere nævnt Club La Santa Kids Cup i Arnbjerg.

Og så gælder det ellers det traditionsrige Invita MTB Race i Blåbjerg, søndag i uge 42, der er et af det helt store højdepunkter i MTB-årshjulet i Varde Cykelklub.

Invita bakker endnu engang op om løbet som hovedsponsor, og klubben er glade og stolte af, at de år efter år involvere sig i

Det sammenholdt med en masse andre løb rundt om i landet betyder et efterår, der også er fyldt med aktivitet for VCK’ s MTB’ere.

 

Med en så lang række af arrangementer, samt klubbens træningstilbud, der beskrives nedenstående, og som også skal fungere og drives i det daglige, er klubbens MTB Udvalg meget opmærksomme på, at der til tider trækkes store veksler på klubbens medlemmer, både som arrangører, rutevagter, ruteop- og nedtagere, p-vagter, kioskpersonel, tidtagere, trænere og meget andet.

Denne hjælp skal der i dette skriv lyder stor tak for!

Omvendt så føler vi også, at der er stor opbakning blandt klubbens medlemmer til de aktiviteter, der søsættes, samt at der er en interesse i, at vi også i fremtiden skal være en aktiv og idérig klub.

Og husk så, at der altid kigges positivt på nye tiltag og idéer til events, når blot idémanden også er en del af den ”udøvende kraft”.

 

I det flg. gives en status på klubbens træningsfællesskaber.

Alle hold starter ud fra klubhuset, på Håndværkervej 10 A, 6800 Varde, med mindre der aftales andet internt på de respektive hold.

Den helt store fordel i en klub på VCK’s størrelse er, at der kan laves mange forskellige træningsfællesskaber, så næsten alle kommer til at køre med ligesindede, på samme niveau og med samme ambitioner.

Derfor er nedenstående hold opstået hver gang, der har været et ”behov”, og når der har været én eller flere idérige initiativtagere, samt tovholdere/trænere.

B&U MTB for Alle (hold 1 og hold 2)

Disse hold træner fast hver tirsdag, kl. 17.00, samt næsten også alle torsdage, kl. 17.00, hvor de 2 hold kører sammen.

Som i den voksne verden, så har der været stor tilgang til B&U afdelingen.

I første omgang førte det til, at man for nogle år siden oprettede en licenstrup for de børn, der fra U13-U17 kører licensløb, og ønsker træning rettet mod disse.

Forud for denne sæson besluttede de tilknyttede trænere, at det var tiden for at dele ”For Alle” holdet op i to grupper også, da der i sagens natur er stor forskel på fysikken på en 9-årig pige og en 14-årig dreng.

Derfor har vi nu et ”hold 1” for børn fra U13 og op.

Dette hold trænes fast af Per Buch med hjælp fra en træner 2, der kører i en skifteordning.

Deltager antallet variere en smule på holdet men ligger normalvis på ca. 10 ryttere, og på de bedste dage hele 15 personer.

Der trænes intenst for at lære basiskunnen inden for MTB, så som sving, op- og nedkørsel, hop og drops mv. Desuden køres der selvfølgelig nogle intervaller for at forbedre formen.

Dette hold har været rigtig gode til at samle de ryttere op, der gerne vil køre MTB, men som måske ikke lige umiddelbart har lyst til licens og cykelløb.

Ligeledes har vi et ”hold 2” for vore yngste ryttere på 8-9 år og opefter. Der er også her, man skal starte op, hvis man egentlig har alderen til at skulle køre på ”hold 1”, men er helt grøn på MTB og cykling.

Holdet trænes af en gruppe forskellige og meget rutinerede trænere, der på skift står for træningen.

Der er desuden altid en træner 2 med i skoven, der kan hjælpe med små uheld osv.

I mange år har Marlene Søndergaard-Nielsen været holdleder og den faste kontaktperson for B&U, samt det sidste års tid for de mindste B&U’ er på ”Hold 2”.

Marlene har imidlertid besluttet at stoppe sit engagement som holdleder.

Klubben vil i den forbindelse gerne sige Marlene en kæmpe tak for den store indsats, som hun har ydet for B&U MTB – uden hende havde vi ikke været der, hvor vi er i dag.

Dette hold træner ligeledes en masse teknik og kører ligeledes intervaller på det plan som alderen tillader det.

På ”hold 2” deltager de fleste af rytterne i licens- og andre løb, heriblandt også DCU Ungdoms Cuppen og SRAM Ligaen.

Og der køres mange flotte placeringer og podiepladser hjem til klubben i denne trup.

2016-06-19 08.54.59Højdepunkterne var til DM XCO i Silkeborg, hvor både Bertil Laumand Døssing blev dansk mester i U9 drenge og Kamma Bergholt blev det i U11 piger.

Ligeledes Kamma førertrøjen i SRAM Ligaen for U11 piger.

Og vi har også haft Mille Frederiksen og Rebecca Rahbek på podiet til både DM og SRAM Liga.

Desuden har Elias Folke Guanio, Lucas Helth Hedegaard og Magnus Søndergaard-Nielsen fået podiepladser til DCU Ungdoms Cuppen, ligesom de ovennævnte ryttere også har det.

Det vidner om, at der trænes godt og seriøst og, at der er masser af talent på vej i klubbens yngste  ungdomsrækker.

 

B&U MTB Licens

Dette hold træner fast hver tirsdag og torsdag, kl. 17.00,

samt ofte også i weekenden.

Der trænes efter en fast træningsplan hen over sæsonen.

Denne trup kører nu på 2. sæson og trænes på skift af Lars Storgaard, Sigurd Klemmensen, Martin Krog, Torben Krog, Henrik Schmidt, Allan Laumand, og nu også Mikkel Ulriksen, der har sagt ”ja” til at tage over for Martin Krog, der er en tur på Grønland.

Der er ca. 10 ryttere i truppen, og det er vist ingen overdrivelse at sige, at det er nogle af de mest stabile ryttere i klubben, når det gælder om at møde op til træning.

Uanset vind og vejr, så står rytterne klar til en gang ræs på de faste træningsdage.

For at højne niveauet i truppen og ensarte og målrette træningen endnu mere, besluttede man fra klubbens side, at man ville investere i en træningsplanlægning/skabelon til truppen, lig den man havde valgt til Senior Licensholdet.

Også her faldt valget på Jacob Agger og Endura Consulting. De vigtigste årsager til dette valg skyldes, at Jacob har en kandidatgrad fra universitetet i fysiologi, samt underviser i cykling, herunder specifikt MTB på Vejle Idrætsefterskole og selv er tidligere A-rytter i MTB.

Netop fordi dette hold træner fysisk 4-5 gange om ugen var det vigtigt at få en person, der havde den teoretiske baggrund til at dosere og planlægge træningen i de rette mængder, da gruppen medlemmer jo ikke er ældre end ca. 11-15 år.

Det har virkelig været en fornøjelse at komme i gang med denne træningsplan, og trænerne finder det behageligt og rart, at der ligger en fast plan for dagen, samt at der trænes det ”rigtige” med henblik på næste vigtige løb.

Desuden er der kommet stabilitetstræning, samt anden fysisk træning, så som løb, ind i ugeplanen, da det er Jacobs filosofi, at unge mennesker også skal træne andet en ”bare” sidde på en cykel. Herved bliver hele kroppen trænet, hvilket der er hårdt brug for i en sport som MTB, der er så fysisk og teknisk krævende på én og samme tid.

Og resultaterne er da heller ikke udeblevet.

Katrine Olsen og Viktor Laumand har de øjeblikkelige førertrøjerne i SRAM Ligaen i henholdsvis U13 piger og drenge.

Cille Frederiksen (U13 Pige) har vundet en afdeling af SRAM, samt været på podiet til DM i XCO i Silkeborg og Signe Møjbæk (U15 Pige) har fået podiepladser i både SRAM Ligaen og til DM XCO.

De øvrige ryttere på holdet har også gjort det rigtig fornuftigt til licensløbene, men der er hård konkurrence især i drengerækkernes U13, U15 og U17, hvor der er op mod 40 deltagere til SRAM Liga løbene.

Rytterne har dog også gjort det flot i DCU Ungdoms Cuppen, hvor det er blevet til podiepladser til både de ovennævnte, samt Rasmus D. Storgaard og Mikkel Aagaard Schmidt i U15 drenge, Marc Wollesen i U17 drenge, samt Camilla Rahbek i U13 piger.

Ydermere er Viktor Laumand blevet dansk mester i cykel cross for U13 drenge, samt fået en 3. plads ved de Jysk-Fynske mesterskaber på landevej, hvilket viser, at den gode træning også kan bruges til andet end de ”brede dæk”.

Vi har også de 2 førsteårs U13 drenge, Rasmus Søndergaard-Nielsen og Emil Folke Guanio godt integreret på holdet, og de gør de rigtig fint til løbene, hvor der er hård konkurrence om pladserne.

Alt i alt er der god grund til at se fremad med optimisme, og fortsætter de unge mennesker med samme gåpåmod, samt seriøsitet, så kan man med rette forvente sig noget af dem i fremtiden.

Hvis man har lyst til at prøve kræfter med B&U Licens, så er man velkommen til at henvende sig til Henrik Schmidt, der er ansvarlig for holdet

 

MTB C-holdet (samt damer)

Dette hold træner hver onsdag kl. 17.15 og lørdag kl. 10.00.

Dette er holdet for den nye MTB rytter, der ønsker at få en masse basistræning i det at cykle mountainbike,

men også for dem, der blot ønsker at hygge sig med sporten, uden måske at have de helt store ambitioner.

Søren Ingstrup har i mange år været træner og en af tovholderne for holdet.

Søren har imidlertid valgt at stoppe som træner her op til sommerferien, og i den forbindelse vil klubben gerne takke Søren for den store indsats, som han har ydet gennem mange år.

Fremadrettet trænes holdet trænes af Henrik Hviid, Anders Bo Christensen, Allan Jørgensen, samt de nytilkomne Henrik Slessing  og Rasmus Vester.

C-holdet er nok det hold i klubben, der har oplevet størst tilgang i klubben. Hen over vinteren var der ofte 25 mand til træning med lygter i skoven og på grus-/landeveje.

Dette høje deltager antal er fortsat hen over foråret og sommeren, dog med flest ryttere om onsdagen og lidt færre om lørdagen.

Nogle af de nye folk på holdet er kommet som flg. af optræning til Xterra, og det er jo fint, at de den vej rundt er blevet integreret i klubregi.

Mange af holdet deltagere deltog også i MTB løbet ved TV2 på Tour i Varde, og det er jo super, at der også er mod til at deltage i cykelløb.

Om onsdagen trænes der intervaller og teknik, og om lørdagen køres der lidt af hvert alt efter, hvad de fremmødte ønsker.

Der er også en gruppe på C-holdet, der mest er til lidt længere ture på spor, grusveje og lidt asfalt, denne gruppe ledes som regel af Henrik Hviid.

Desuden kører de fleste af klubben kvindelige mtb’er på dette hold, da der for tiden ikke er et ”rent” damehold.

Der er således noget for en hver smag på dette hold, og derfor et perfekt hold at starte op på.

Hvor C-holdet måske tidligere mest var et hold for folk, der kørte landvej om sommeren eller for folk,

der ønskede at blive på holdets niveau, så er holdet nu også en mellemstation på vej mod B-holdet eller måske endda Licensholdet?

Så opfordre dem I kender, der vil i gang med MTB til at starte op på C-holdet, så de kan få den fede fornemmelse, det er at køre sammen med andre og i en klub.

Skulle der være nogen, der vil tage initiativ til et damehold igen på et senere tidspunkt, og vil være tovholder for dette, så er vedkomne altid velkommen til at henvende sig til MTB Udvalget.

 

MTB B-holdet

Dette hold træner fast hver tirsdag, kl. 17.00.

Desuden trænes der i forskellige grupper om torsdagen, hvor der er fast afgang fra klubben, kl. 19.30, samt på andre tidspunkter, hvor der samles op på forskellige destinationer.

Ligeledes køres der næsten altid en langtur om søndagen, hertil indkaldes der på holdets Facebook-side.

Dette hold er for den erfarne MTB rytter, der ønsker en god, struktureret træning, hvor der både trænes teknik og køres intervaller.

Holdet er det naturlige ”next step” efter C-holdet, men er også for rytteren, der måske har kørt på selv, udenfor klubregi, og som har draget erfaring på egen hånd.

Holdet trænes af Rene Plauborg Jensen, Jesper Weber, samt Niels-Aage Ladekjær-Mikkelsen.

Om vinteren køres der ofte nogle længere ture på grus-/landveje, hvor der bliver givet gas og samlet op undervejs.

Når foråret kommer køres der løbsrelaterede intervaller på de omkringliggende spor.

Holdet er det største MTB hold i VCK, og på de gode træningsaftener er der helt op mod 40 mand til træning.

Med så mange ryttere på det samme hold, er der selvfølgelig noget spredning på folks kunnen og form.

Men rytterne finder sammen niveaumæssigt, når skal køres intervaller, så det fungere fint.

Der er rigtig mange dygtige ryttere på B-holdet, der bruger mange timer på cyklen, og der deltager i mange forskellige løb lokalt og rundt om i landet.

Highland MTB 1De senere år har mange haft stor interesse i at køre de lange marathonløb, og en del har været til Bissen i Svendborg, HIGHLAND MOUNTAINBIKE CHALLENGE (Silkeborg til Aarhus), samt Silkeborg 100.

Ved Bissen stillede klubben for 2. år i streg med det største hold, ikke mindst pga. mange folk fra B-holdet,

og ved alle de nævnte løb er der kørt flotte resultater hjem, i både top 20 og top 50. Ofte i rækker med flere hundrede deltagere!

I år er der også en del b-ryttere, der er rykket niveauet op og har tilmeldt sig i Sport til Club La Santa Cuppen. Her gør de det godt, og det har givet denne række et løft og mere bredde.

Ligeledes er der en ret stor gruppe på holdet, der træner op til Xterra, både duathlon og den fulde distance, hvorfor der for mange også skal ligges løb og svømning ind i den ugentlige træningsplan.

I og med, at MTB med 30 km jo fylder ret godt i konkurrencen, kommer der helt sikkert mange fine VCK præstationer.

Klubbens største arrangement, rent deltagermæssigt, Invita MTB Race, er også noget, som mange på B-holdet træner hen imod. Og den sidste måned er der altid mange til træning på hverdagene, samt om søndagen, når der som oftest cykles ud til ”fortræningerne” i Blåbjerg.

Op mod TV2 på Tour blev der lavet en fællestræning med C-holdet, og det var en rigtig stor succes. På den måde blev der opnået en god ”cross-over” mellem de 2 hold.

Et skifte fra C til B vil derfor foregå mere naturligt, så lignende fællestræninger planlægges i fremtiden.

Ligeledes kan der jo være folk på B-holdet, der har ambitioner om mere, og her er Licensholdet det naturlige skridt videre.

Flere på B-holdet har niveauet til at køre med på Licens, og måske er det største skridt måske bare at møde op til den første træning?

 

MTB Licens

Dette hold er holdet for ryttere fra U17 og opefter, der ønsker en struktureret træning, hvor der køres efter et fastlagt program for sæsonen, samt vil tegne licens og køre licensløb.

Holdet trænes af cheftræner Jan J. Rasmussen.

Der trænes tirsdag og torsdag, kl. 17.00, samt lørdag og søndag, kl. 10.00

2016 blev året, hvor mange års samarbejde omkring træningsplanlægning ophørte med Kim Petersen (nu landstræner for cykel cross), og et nyt begyndte med Jacob Agger og Endura Consulting.

Efter at have trænet i setup’ et i godt ½ år, er truppens fornemmelse af det nye program rigtig god.  

I og med, at vi jo træner sammen 4 gange om ugen hele året rundt, har det været forfriskende at prøve en ny måde at sætte træningen sammen på.

Samtidig kan vi også konstatere, at vi via Kims træning har haft en super god platform at arbejde videre fra.

Den største forskel på de 2 træningsskabeloner er, at der til hver træning ofte er 3-4 forskelligartede intervaller på dagsordenen.

Hvor vi i løbssæsonen tidligere for det meste kørte 3 stk. 10 min. intervaller om tirsdagen og 8 stk. 3 min. intervaller om torsdagen, kan den nye træningsdag f.eks. se ud som flg.:

 Stationstræning (de 3 stationer køres i gennem 2 gange):

 Station 1)
10 min XCO-AT-starter fokus på et effektivt og kraftfuldt tråd på fladere rundstrækning.
De første 2 min. køres kontrolleret 'All-out' 2 højZ4, hvorefter der findes et stabilt pace de næste 7min30sek @ lav-midtZ4.
De sidste 30 sek. sprintes med max-power.

Station 2)
XCO-power. 5x30sek stående bakke-power, på moderat opkørsel. Efter opkørslen kommer der kort teknisk nedkørsel, inden der rulles let i ca. 1 min.
Intervallerne køres på benfornemmelse, med det fokus at komme op så hurtigt som muligt, og aggressivt ned af nedkørslen.

Station 3)
1x10 min fartlegs-interval på let rullende singletrail.Der fokuseres på at holde så høj fart som overhovedet muligt! Køres samlet i gruppe som et slag mini-race.

 Ovenstående sammensætning gør, at træningen er meget motiverende og inspirerende, da der hele tiden skal trænes noget nyt, og hver enkelt træning føles derfor hurtigt overstået.

Jacob Aggers filosofi med de forskelligartede intervaller er, at vi i løbet af ugen får trænet alle de aspekter, der skal bruges for at være en komplet MTB-rytter.

Dog har vi en lille udfordring her i det flade Vestjylland med de forholdsvis mange ”bakke-intervaller”, som programmet indeholder. Cheftræner Jan er dog god til at finde egnede lokaliteter for dette, ligesom vi nu nogle gange tænker både Blåbjerg og Bordrup ind på hverdagsaftener.

En anden stor forskel fra det gamle setup er, at ovenstående program for dagen ligges ud på holdets Facebook-side.

Herved ved alle, hvad der skal køres, og Jan kan i en travl hverdag med eget firma godt stå over en træning i ny og næ uden, at træningen ”går i stå” af den grund.

Desuden kan folk, der er væk i en periode, pga. arbejde eller ferie, få trænet de samme intervaller, som den resterende trup, da planen for dagen og perioden jo er ”offentlig” i truppen.

Ligeledes har vi før sæsonen angivet de løb, som truppen prioriter i en given rækkefølge.

Derudfra har Jacob sammensat programmet, så der trænes hårdt i de rigtige uger/perioder, og restitueres på samme måde.

Selvom man med baggrund i ovenstående måske skulle tro, at truppens medlemmer så ikke er så afhængig af hinanden længere, og træningen lige så godt kan køres selv eller i mindre grupper, er dette ingenlunde tilfældet!

Vi har et helt unikt træningsfællesskab i VCK Licens, hvor der de fleste tirsdage og torsdage er 25 mand til træning, samt lidt mindre i weekenderne.

Det træningsfællesskab skal der værnes rigtig meget om, for det kan sagtens brydes ned.

Der er kun meget få eller slet ingen andre klubber i landet, hvor så mange har mulighed for at træne sammen på dette niveau. I langt de fleste klubber er træningsfællesskabet brudt sammen, pga. individuelle træningsskabeloner og ønsker, samt deltagelse på div. teams.

De individuelle ønsker og skabeloner kan til en opstart virke rigtig fint, og på en sommeraften/dag er det jo hyggeligt kun at være en mindre gruppe, men ofte smuldrer de efter noget tid, hvis én eller flere i en lille grupper stopper eller bryder ud.

I VCK fællesskabet er der ALTID nogle at køre intervaller og ræs med - 4 gange om ugen - hele året rundt – også på en kold og regnvåd tirsdag aften i januar og en søndag i februar, hvor der skal køres 4 timer iflg. planen. 

I truppen er der selvklart stor niveauforskel på rytterne og deres formåen, men hvor nogle er super gode på sporet er andre stærke på grusveje og byder ind med styrke på intervallerne her.

Desuden bliver gruppens medlemmer altid inddelt i små grupper, inden intervallerne køres, så jævnbyrdige kan presse hinanden.

Og netop pga. gruppens store deltagerskare, så er der altid folk til de forskellige grupper, hvilket gør, at der kan rykkes op og ned i grupperne, alt efter øjeblikkelige form og styrke.

 

Hvordan er det så gået til licensløbene, efter opstart af det nye program…?

Ja, måske havde vi alle drømt om, at når vi nu startede med et nyt og effektivt program, så tog vi alle podiepladserne…

Men, når vi så vågnede igen, så vidste vi jo godt, at de andre ryttere også træner efter lignende programmer og mindst lige så seriøst.

Med den tilgang af nye ryttere, der er til licensløbene generelt, og til MTB sporten i særdeleshed, skal der virkelig trænes målrettet for at få en midterplacering eller bedre i langt de fleste af klasserne.

Det kræver, at der trænes efter et program, lignende det VCK truppen træner efter nu, samt at man kommer afsted på cyklen 4-5 gange ugentligt, året rundt.

 

Når det så er sagt, så har der været mange fine præstationer i truppen, hvor man kan sige, at bredden er blevet rigtig god og stor, og mange ryttere er blevet stabiliseret med placeringer i midten eller lige under toppen af de enkelte rækker.

Ved DM, i XCO, i Silkeborg havde klubben hele 39 licensryttere til start, incl. både B&U og voksne.

Og til SRAM Liga på hjemmebane deltog 46 ryttere – dette er vist rekord i klubbens historie!

Podie U19 Herre DM MTB 2016Først og fremmest vandt Christian D. Storgaard jo DM titlen, i XCO, i U19 rækken, i Silkeborg på en fantastisk måde, efter at have haft defekt.

Og efterfølgende blev han jo som bekendt udtaget til VM i Novo Mesto, Tjekkiet.

Ligeledes kørte Ketil Lehm Nordestgaard sig ind på en flot 10. plads i A-rækken med hele 37 deltagere, og hvor de forreste ryttere er enten professionelle eller tæt herved.

Desuden blev der kørt en del andre flotte placeringer i hus.

Til DM på Marathon (XCM) i Marselisborg havde klubben en god gruppe af ryttere til start.

Marselisborg MTB 1I blandt dem var klubbens stærke kvindelige A-rytter, Janni Spangsberg Schori sølle 11 sek. fra en 3. plads, hvilket var utrolig flot på en meget hård og krævende rute.

På hjemmebane til SRAM Liga i Grusgraven gjorde truppen også opmærksom på sig selv.

Cheftræner Jan J. Rasmussen gik forrest om formiddagen ved at køre en flot 3. plads hjem i et stærkt H40 felt.

Lars Storgaard og Kaj Pedersen viste endnu engang klassen og blev nr. 2 og 3 i H50.

I Dame A-rækken lagde Camilla Knudsen sammen med den senere vinder, Malene Degn, på de 3 første omgange, hvilket var dybt imponerende. På 4. og sidste omgang blev hun desværre, og til stor drama for de lokale fans, ramt af en dehydrering i den stegende hede, hvorefter hun styrter, og en sikker podieplads forsvandt. Med en stor portion stædighed gennemførte hun dog løbet i en noget omtåget tilstand.

Janni Spangsberg Schori, der løbet igennem havde lagt tæt på de førende ryttere kører ind på en super flot 3. plads.

I U19 rækken havde klubben alle sine 7 ryttere i U19 til start i et stærkt felt, hvor der virkelig bliver givet gas.

Der blev kørt stabile placeringer i hus, men forrest af alle var endnu engang Christian D. Storgaard, der vandt i suveræn stil med hele 2.12 min. ned til nr. 2!

Med en 8-plads i A-rækken viste Ketil Lehm Nordestgaard, at han som blot 1. års senior er ved at manifestere sig omkring de 10 bedste i landet.

I Kr. Himmelfartsdagene blev der for første gang kørt DCU Stage Race i Jylland efter, at dette løb i nogle år er blevet afholdt på Bornholm.

Arrangementet blev arrangeret af Elite Cycling Snejbjerg, og der blev kørt på 3 spor omkring Herning.

Klubben havde ikke helt så mange ryttere med til Stage Race, men dem der var med gjorde det rigtig godt,

idet det blev til podiepladser i H40 til både Rene Bergholt og Dennis Pedersen, samt i Dame A til Janni Spangsberg Schori og Camilla Knudsen.

Generelt set er første halvdel af sæsonen altså godkendt, og som tidligere år, så har det vist sig, at klubben er stærkt besat i H-rækkerne, hvor især H50 har gjort meget opmærksom på sig selv.

Flere gange har der været hele 6 VCK ryttere til start i H50 feltet, hvilket ingen andre klubber nogensinde tidligere har præsteret, og på hjemmebane til SRAM Ligaen var alle 6 ryttere i top 10,  i et felt med 18 mand!

Ligeledes har både Lars Storgaard, Kaj Pedersen og Søren ”Sidevind” Nielsen hentet podiepladser.

Klubbens mangeårige i særklasse bedste rytter, både lokalt og nationalt, Christian Sloth Christensen, har holdt en mindre løbspause. Men til TV2 på Tour i Varde viste han, at han stadig har høj klasse, idet det blev til en 3. plads lige efter 2 af Danmarks bedste langdistanceryttere.

Derfor kan vi med rette forsat have forventninger til flotte placeringer fra ”Ungsenior”.

Desuden har vi en god flok af unge U17-U19 ryttere, der kan komme rigtig langt, både på kort sigt, og på lang sigt som senior-ryttere, hvis de har lysten og frem for alt viljen til at træne struktureret og målrettet.

Derudover kunne Christian Duus Storgaard og farmand Lars jo begge iklæde sig Dannebrogstrøjen ved DM i Cykel Cross, hvilket vi i MTB Licenstruppen jo også er meget stolte af!

Løbsmæssigt kigger truppen nu frem mod løbene i 2. halvår af 2016, hvilke der allerede starter i weekenden, i uge 31, med 4. afd. af SRAM Liga i Holte.

Herefter følger både et par ”almindelige” DCU løb, 5. og sidste afd. af SRAM Liga i Vejle, samt Nordisk Mesterskab på Marathon (XCM) i Randers.

Traditionen tro afsluttes sæsonen med Invita MTB Race på hjemmebane i oktober, hvor alle sædvanligvis gerne vil slutte godt af, inden en lang periode uden vigtige løb og en ny sæsonopbygning følger vinteren over.

Slutteligt vil vi meget gerne opfordre folk, der kunne have interesse i at prøve kræfter med licens og struktureret træning om at henvende sig til cheftræner Jan J. Rasmussen for at høre mere omkring holdet og dets træning.

I og med, at der for det meste er 25 mand til træning, er der mange forskellige niveauer i truppen.

Derfor skal man ikke være skræmt af at prøve at deltage.

Der er altid mulighed for en prøveperiode, hvorefter det forventes, at der tegnes licens og trænes kontinuerligt på de faste klubtræningsdage.

Ligeledes opkræves der et beløb for den eksterne  træningsplanlægning.

 

Xterra

Vestkystens suverænt største idrætsbegivenhed er heller ikke gået forbi VCK.

Som nævnt i ovenstående, så har arrangementet givet nye medlemmer på flere af vore hold og mange af vore eksisterende medlemmer træner op til den nye lokale udfordring.

VCK har ligeledes været involveret i opstarten af et DGI-baseret træningshold rettet mod Xterra. Dette hold er lavet i samarbejde med vore venner fra Blue Mountain, hvor bl.a. Peter Berg er en af tovholderne.

Alle ønskes en god træning, samt gode oplevelser på MTB’en i 2. halvår af 2016!

På vegne af Varde Cykelklubs MTB Udvalg
Henrik Schmidt