Klubben havde flere år i træk måtte sande, at medlemsskaren var faldende og faretruende lav. Klubben havde levet højt på ”Riis Æren” i mange år, men gassen var efterhånden gået af den ballon. Alle var naturligvis enige om at klubben fortsat skulle eksistere, derfor var det heller ikke svært at få vedtaget de nødvendige ændringer på den ekstraordinære generalforsamlingen efteråret 2004.
Det blev vedtaget at klubben skulle søge Danmarks Cykle Union (DCU) om Licens. Det blev gjort, og pr. 1. januar 2005 overgik motionsklubben til også at være licensklub. Bestyrelsens og medlemmernes opgave var klart defineret. At skabe en klub hvor der både er plads til motionister og licensryttere. På forhånd en vanskelig opgave. Det skortede ikke på advarsler fra mange sider, med trods det er det lykkedes til fulde.
I processen er der arbejdet på mange forskellige ændringer/justeringer, hvor et af de mere synlige er klubbens nye logo - inspireret af Varde bys byvåben, en guldleopard med rød tunge -, og design af nyt klubtøj. Det blev vedtaget, at tøjet skulle være uden reklamer, og vi synes selv, at der er kommet noget rigtig flot og let genkendelig tøj ud af det!
Siden er Varde Cykelklub blevet en af Jyllands mest aktive cykelklubber med stor variation blandt de mange medlemmer. Der er således både mountainbike-, cykelcross- og selvfølgelig også landevejsryttere. Der er både motionisten og ham der træner mere seriøst med mange kilometer på tælleren, og der er alle aldersgrupper fra under 9 år over 75 år.
Klubben fik tilknyttet en særdeles kompetent træner/vejleder – Kim Petersen - der vejleder i de overstående ramme indenfor træning og sørger for at alle får det maksimale ud af træningsdagene. Fra 2016 er Jacob Agger tilknyttet som træner.
Et af de stor problemer i klubben havde tidligere været den manglende tilgang af nye medlemmer og i særdeleshed tilgangen af børn og unge. Det er der også vendt op og ned på. Klubben har nu 20-30 børn og unge, som regelmæssigt træner. Klubben tager sig godt af de nye medlemmer, og har flere personer tilknyttet, som sørger for træningen. Der er her i 2019 næsten 400 medlemmer i Varde Cykelklub.
Påstanden om at Varde Cykelklub er en af landets mest aktive klubber bygges på, at klubben arrangerer typisk mindst 10-12 løb om året.
Her til 2019 sæsonen køres ”Vestergades Cykler MTB cup” i de tre første vintermåneder. Om sommeren køres Club La Santa MTB Cup sammen med naboklubberne, Club La Santa MTB Kids Cup over tre afdelinger, Bent Pedersen Cup (Landevej) sammen med naboklubber samt Varde Classic (Landevejsløb). Vores abslutte flagskibssvent er Invita MTB Race Blåbjerg, som køres i efterårsferien, og har flere end 500 deltagere. De seneste år har vi også arrangeret en afdeling af Shimano MTB Ligaen. I 2007 var vi arrangører af DM i Cyklecross ved Skansen/Arnbjergparken, i 2010 af DM i MTB i Blåbjerg og i 2015 og 2016 af TV2 på Tour i tæt samarbejde med TV2 og Varde Kommune.
Klubben har et godt samarbejde mellem Naturstyrelsen og vores naboklubber. MTB ruterne er permanent afmærket i Blåbjerg, Grusgraven, Militærskoven og Bordrup, og er det bedste du finder i Vestjylland. Teknisk udfordrende og fysisk hård. Det kuperede terræn omkring Danmarks højeste klit - Blåbjerg - er selvfølgelig udnyttet fuldt ud.
Varde Cykelklub har en fantastisk aktiv web-kommunikation plan, der hele tiden sørger for at have nødvendige og aktive hjemme- og facebooksider, og via maillister - som alle kan melde sig på - holder medlemmerne opdateret omkring nye tiltang. Prøv selv at klikke ind og læs mere om klubben og om de mange arrangementer på www.vardecykelklub.dk
Økonomien skal naturligvis også følge med udviklingen i klubben. Der er blevet oparbejdet et fornuftigt grundkapital via de mange succesfulde arrangementer, hvor udgifterne - som udgangspunkt - har været dækket ind af vore altid behjælpelige sponsorer, og klubben har derfor kunnet tjene penge på det store frivillige arbejde der har været lagt i arrangementerne..
Alt i alt – trods en svær periode – har der siden 2005 været en utrolig opblomstring, der gør at Varde Cykelklub lever og fungerer bedre end nogensinde…, og har store forventninger til de kommende år
Varde Cykelklub har bevist vi kan holde en god balance mellem landevej, terræn, B&U og motion & elite... Vi syntes i alt beskedenhed, at det er ret godt gået.
Af: Arly Lauritsen & Bent Rask Thomsen - publiceret den 20/03 2004
5 initiativrige motionscyklister stak hovederne sammen i februar 1994. Nemlig Hans Lindholm, Ole Nielsen, Niels Erik Hansen, Poul Erik Friis og Lars Storgård.
Det kom der meget godt ud af, for allerede den 27. Marts samme år blev klubben stiftet ved en stiftende generalforsamling på Gl. Stadions Cafeteria på Pramstedvej.
Ligesom i det øvrige af Danmark var motionscyklingen ved at få fat og nu blev der mulighed for også at kunne dyrke det på klubbasis i Varde. Vejene omkring Varde havde i flere år været præget af motionscyklister og 60 personer mødte op for at være med
Hvis ikke læserne kan huske det kan vi fortælle at den første tur var på 23,5 km og gennemsnitshastigheden var 19,2. Mange af deltagerne havde aldrig kørt i flok før og det bar hastigheden præg af.
Der er da vist sket noget siden.
Efter en spæd start med kun 2-3 løb det første år kom der rigtig gang i interessen for de cykelløb, som allerede var etableret i området.
Nogle af de løb, som klubbens medlemmer viste interesse for var Stjerne Tour de Grindsted , Cykelløbet i Centrum, Kongeåløbet og Fjorden Rundt og disse løb er stadig klassikere.
Mange nye løb er kommet til i årenes løb f.eks. Bramming Touren, Blåvandshuk Rundt.
En helt speciel oplevelse var Broløbet den 5. Juni 1998: VCM stillede med et hold på ca. 40 personer – hvoraf de 25 boede på en campingplads syd for Nyborg. Selve løbet og det sociale gik op i en højere enhed. En virkelig mindeværdig tur som man kun får mulighed for en gang. Inden vi kom tilbage til campingpladsen havde mange tilbagelagt 175 km. Det er da en udvikling der vil noget på 4 år.
Der er ingen tvivl om at løbene har givet et godt kammeratskab og ikke kun for rytterne, men også for familierne indbyrdes.
Indenfor de senere år har det været meget populært med længere ture. Specielt skal fremhæves Kongeåløbet, Nordøstfyn Rundt, Fjorden Rundt og Lolland Rundt.
En rigtig cykelklub har også et klubblad og for VCM´s vedkommende kom det første nummer allerede i august 1994.
Forfatterne til denne artikel har igennem alle årene leveret fyldige bidrag til dette blad fra et utal af løb og det er fornøjelse at opleve at rigtig mange nu har fået øjnene op for den enestående mulighed der er for at fortælle klubkammeraterne om de gode og mindre gode oplevelser cyklingen har givet.
MTB´erne har givet bladet en flot opbakning, som racerfolket kunne tage lidt ved lære af.
Varde Cykelklub er også med på det sidste nye. Jan Ager stod bag udformningen af den første hjemmeside og det har været et stort arbejde at etablere siden. Stor ros til Jan.
Ole Klemmensen har netop taget over som ny webmaster.
Cykelklubbernes hjemmesider er nu så udbyggede, at flere cykelløb kun benytter disse ved bl.a. tilmeldinger.
Allerede i 1996 indstiftede klubben en vandrepokal. Den gives efter indstilling fra klubbens medlemmer til en person, der har ydet en prisværdig indsats for klubben. Året efter døde en af klubbens stiftere Niels Erik kun 49 år gammel og familien sagde ja til at vi måtte opkalde pokalen efter ham og derfor kom pokalen til at hedde ”Niels Erik Hansens Mindepokal”.
Det har altid været en stor ære at modtage pokalen.
Klubben har været initiativtager til utallige arrangementer gennem årene.
En af de første var enkeltstarten den 7. August 1997 – dog kun for medlemmer. Året efter havde vi også deltagere med fra andre klubber.
Det store gennembrud kom med Blåbjerg MTB – dette løb samler nu ca. 120 ryttere fra hele landet fordelt på både sport- og motionsklassen. Et løb som mange ser frem til med stor forventning og ikke uden grund. Et rigtigt godt arrangement.
Klubmesterskaber er nu blevet en del af aktiviteterne i klubben og den afvikles over hele sæsonen. Senest er der kommet mesterskaber til for MTB´erne
Af sociale arrangementer skal fremhæves vore årlige go-kart ture, træningsturen til Vejle, Sommerturen og juleafslutning, så det sociale liv har altid haft en god plads i klubben.
I løbet af de 10 år har der været rigtig mange sjove oplevelser og det er umuligt at nævne dem alle.
Vi skal blot nævne nogle af dem vi kan huske:
Niels Erik gav løbet frit ved træning. Han troede der var 1 km – men der var 8 og alle var totalt udmattede.
Hans Lindholm var ”flyvende ” depot, men afstanden mellem de hurtige og de knap så hurtige var blevet for stor og Hans blev stresset.
Jan Vestergård styrtede og kom voldsomt til skade, men turde ikke køre med Karen L. hjem i bilen og derfor cyklede han de 30 km til Varde.
Steen K og Bent Rask skiftede dæk første gang under Krusbjergløbet og var blevet så presset af en lille størrelse på 6 år der tonsede forbi, at de vendte hjulet forkert. Onde tunger påstår, at det var moderen til den lille de var optaget af.
Rino Lalicata sad og læste avis ved starten til Krusbjergløbet og glemte at komme med.
Arly opfandt nye cykelsko ved starten til Broløbet. Han kom af sted i træsko
Ved Vejleturen blev en bagerbutik på det nærmeste ryddet. Alle var ved at gå sukkerkold på grund af manglende depotbil.
Bent Rask skred i hydralikolie ved Gårde og fik Kjeld ”på nakken”. Ved Kjeld ankomst til græsset blev der målt 4.6 på Rictherskalaen.
Bent Rask kørte en ældre dame ned på V.Landevej, styrtede og brækkede kravebenet på busstopskiltet og var ved at komme for- sent til Heidi og Michaels bryllup
Vi kunne blive ved – fortsættelse følger en anden gang.
At skrive et tilbageblik på 10 år har givet megen morskab for os - men også tid til eftertanke over de mange år som er gået.
Cyklingen har ikke blot givet god motion , men også mange gode oplevelser og venskaber. Ikke kun i klubben men også over det ganske land.
Et stort tillykke til Varde Cykelklub med de første 10 år.
Hilsen
Arly Lauritsen & Bent Rask Thomsen